Over Heleen

Opleiding

Na diverse cursussen en workshops boetseren en draaien heb ik de 3-jarige opleiding tot keramiste gedaan bij de SBB in Gouda. Daarna volgde daar nog een specialisatie jaar in glazuren.

Inmiddels heb ik een atelier bij Verhoeven verf en wand. Hier ben ik 3 dagdelen in de week actief bezig, waarbij het pure handwerk voorop staat.

Inspiratie

Lijnenspel in de architectuur maar ook in de natuur zijn mijn belangrijkste inspiratiebronnen. Hierbij speelt schaduw evenals de herhaling/ritme een belangrijke rol. Veelal is een basisvorm mijn uitgangspunt om verder te gaan, en de driehoek mijn favoriet.

Werkwijze

Handvormen

Het ontwerp wordt eerst van karton gemaakt. Hiermee ga variaties creƫren die tot iets origineels leiden. Serie met als basis de driehoek iedere keer in een andere vorm. Na het uitwerken met karton volgen vele proeven in het klein met klei. Ik experimenteer hoever ik met de klei kan gaan. Ook worden er dan al kleurproeven gemaakt. Hierna volgt het uiteindelijke werkstuk of een serie werkstukken. Bij dit is de kleur ondergeschikt aan de vorm.

Draaien

Textiel en keramiek hebben altijd mijn interesses gehad. Ik vind de kombinatie van deze twee, het harde /zachte van het materiaal een geweldige uitdaging. Bij het draaien van een simpele vorm en deze dan d.m.v. glazuren/lijnen/draad/stof/roestvast staal etc. te verfraaien. Bij dit lijnenspel kan de schaduw ook weer een rol spelen.